Zwarte ontlasting

Het kan heel erg vervelend zijn als iemand last heeft van zwarte ontlasting. Zwarte ontlasting kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bloedingen in de darmen of maag kunnen er voorzorgen dat de kleur van de ontlasting veranderd.

In de meeste gevallen is het helemaal niet erg als er zwarte ontlasting ontstaat. Bepaalde voedingsmiddelen of bepaald vlees dat gegeten is kan er al voor zorgen dat er een andere kleur ontlasting ontstaat. Als de zwarte ontlasting een hele vreemde vieze geur heeft is dat vaak de oorzaak van bepaald voedsel dat gegeten is. Ook kan de zwarte ontlasting liggen aan bepaalde ijzer supplementen die gegeten zijn.

Helaas kan zwarte ontlasting ook ontstaan door iets kwaadaardigs. Vaak gebeurt dit dan door interne bloedingen. Aan de kleur van ontlasting is te zien hoelang het bloed al bij de ontlasting zit. Bloed is normaal gesproken rood, als de ontlasting vervolgens helemaal al zwart is. Dan kan er uit geconcludeerd worden dat het bloed al een lange tijd bij de ontlasting is gevoegd.

Als iemand last heeft van zwarte ontlasting is het vaak loos alarm. Toch is het belangrijk om op die zwarte ontlasting te gaan letten. Zwarte ontlasting is namelijk gevaarlijker dan andere kleuren ontlasting. Het is gevaarlijker doordat bloed naar verloop van tijd zwart wordt. Als het vaker voorkomt is het verstandig dat de huisarts wordt ingelicht.

Geef een reactie