Slijm bij ontlasting

Bijna iedereen heeft het wel eens gehad; slijm bij de ontlasting. Bij ontlasting zit altijd iets slijm, dit is namelijk noodzakelijk voor de stoelgang. Als er geen slijm bij ontlasting zit, wordt de ontlasting niet vervoerd door de darmen. Soms gebeurt het dat er heel erg veel slijm bij of tussen de ontlasting zit. Slijm tussen de ontlasting heeft verschillende oorzaken. Zo kan het namelijk zijn dat er door darmklachten meer slijm tussen de ontlasting is gekomen.

Om te bepalen of er veel slijm tussen de ontlasting zit is het belangrijk te weten hoe dat slijm er precies uitziet. Slijm is een soort gelei achtige vloeistof, het is kleurloos of wit of geel. Al het slijm wordt in de dikke darm gemaakt, het is noodzakelijk dat daar slijm zit. Slijm is er voor om tegen infecties te strijden. Infecties proberen zich namelijk aan de darmwand te vestigen. Wanneer er veel slijm langs die wand gaat, zijn de infecties niet instaat zich daar aan te blijven binden.

Voor de duidelijkheid, bij te weinig slijm in de ontlasting treedt obstipatie op. Bij te veel slijm is er iets ontstoken waardoor er extra slijm nodig is. Als er alleen slijm is maar geen ontlasting is het van belang dat er direct naar de huisarts wordt gegaan.

Geef een reactie