Bloed bij ontlasting

Bloed uit de anus, heel erg vervelend als dat gebeurt. Natuurlijk stroomt het bloed er niet snel uit. Gelukkig is het in de meeste gevallen niet schadelijk als er bloed vrijkomt. Toch is het een erg vervelende situatie als het voorkomt.

Het bloed wat uit de anus komt kan verschillende oorzaken hebben:

  • Aambeien, een aambei is een aandoening waar het weefsel met bloedvaten in de anus opgezwollen raken. Hierbij probeert de aambei zich naar buiten te drukken. Daarbij kan bloedvrijkomen. Bij veel persen en vaak harde ontlasting ontstaan de aambeien.
  • Kleine scheurtjes, als er veel kleine scheurtjes in de anus ontstaan, kan er bloed verloren gaan. Die scheurtjes ontstaan bij ontlasting wat zeer hard is. Het kan dus voorkomen dat er elke keer wat bloed vrij komt bij een wc-beurt.  Als er al van die scheurtjes in de anus zitten moet er in ieder geval niet hard geperst worden. Bij hard persen kunnen er namelijk ook nog aambeien ontstaan.
  • Medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat er bloed verloren gaat uit de anus. Dit bloedverlies kan meerdere oorzaken hebben. Bloedverdunners en pijnstillers zijn voorbeelden van medicijnen waardoor bloed uit de anus kan gaan.
  • Gelukkig komt het bijna nooit voor, maar het kan zijn dat kanker de oorzaak is van bloedverlies. Dit is dan bijna altijd een vorm van darmkanker. De kans zal groter worden op bloedverlies bij darmkanker als u ouder wordt.

Geef een reactie